Fietsen en wandelen Pijnacker Nootdorp

jan
1
vr
Wandelen naar het Balijbos | 11 minuten (ideaal met kinderen) @ Restaurant De Brede Hoek
jan 1 @ 10:00 – dec 30 @ 20:00

Wandelen Balijbos | Vanuit De Brede Hoek is het wandelen naar De Balij maar een klein stukje. U mag gebruikmaken van ons parkeerterrein en onder het genot van een kop koffie geven wij u graag wat meer informatie over De Balij.

Wandelen naar De Balij
Start uw wandeling met de kinderen met een heerlijke kop koffie bij Restaurant De Brede Hoek en laat u informeren over alles wat u in De Balij kunt zien.

 

De Balij - Restaurant De Brede HoekDe Balij als natuurbos

De Balij is één van de twee bossen van de boswachterij. De Balij en Bieslandse Bos liggen tussen de steden Zoetermeer en Delft en de dorpen Pijnacker en Nootdorp. De Balij is een tachtig hectare jong natuurgebied tussen Pijnacker en Zoetermeer. Het is begin jaren ‘90 van de vorige eeuw aangelegd als onderdeel van de Randstadgroenstructuur. Er zijn bossen, plassen en een groot open weidegebied waar runderen en paarden grazen. Dit deel van de Balij moet zich in de komende jaren tot een echt ‘natuurbos’ ontwikkelen. En dat is bijzonder, want een natuurbos is een zeer gevarieerd, soortenrijk en vooral zelfregulerend. Een bos waarbij men uitgaat van kringloopprocessen. De Balij wordt daarom maar voor een deel aangeplant met inheemse boomsoorten, waarna de natuur het mag overnemen. Om dit te bevorderen zijn er enkele jaren geleden bomen omgezaagd die men heeft laten liggen. Deze omgezaagde bomen moeten gaan zorgen voor nieuw bodemleven, zoals zwammen en paddenstoelen.

Gallowayrunderen of Schotse Hooglanders in de Balij

Galloway-runderen De Balij

Maar let niet alleen op de beplanting, want in dit gebied grazen ook Gallowayrunderen. Het is een runderras dat geen hoorns heeft en komen oorspronkelijk uit Schotland. Deze runderen worden vaak in natuurgebieden neergezet omdat het grote grazers zijn, weinig zorg nodig hebben en niet agressief zijn. Het is een kortbenig rund met een lang en golvend ruig haarkleed, waardoor het ‘s winters buiten kan blijven grazen en zelfs strenge kou kan overleven.

Wel heeft staatsbosbeheer eind vorig jaar bekendgemaakt dat zij de 26 Galloway-runderen willen vervangen door zes Schotse Hooglanders. De reden hiervoor is dat de Schotse Hooglanders rustiger zijn en makkelijker te vangen. De Schotse Hooglanders komen uit het Leidschendammerhout. Deze kudde van Staatsbosbeheer is zo groot geworden, dat een aantal van die dieren weg moet. Zes koeien krijgen dus een nieuw thuis in De Balij. In het begin kunnen de vrouwtjes Schotse Hooglanders even rustig wennen aan hun nieuwe omgeving. In de loop van het jaar zet Staatsbosbeheer een stier bij de zes koeien, zodat de kudde langzaam kan groeien.

De soorten bomen en struiken in de Balij

In de toekomst moet De Balij een nog meer afwisselend bosbeeld gaan bieden. Er zijn in de laatste jaren veel boom- en struiksoorten aangeplant, zoals beuk, zomer- en wintereik, hazelaar, es, els, meidoorn, sleedoorn, braam, gelderse roos, bittere wilg en aalbes. De start van deze aanplant was de Floriade van 1992. De bedoeling is dat er uiteindelijk zo’n vijftien verschillende bostypen zullen zijn. Oorspronkelijk hebben in dit gebied altijd beuken en eiken gestaan.

De natuur in met uw kinderen
Wij hopen dat u een heerlijke wandeling hebt gehad met uw kinderen door De Balij en nodigen u uit om een hapje te komen eten. Natuurlijk hebben wij speciaal voor de kinderen een kindermenu.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.